Elektrikçiler İçin İş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?

30-06-2020 08:47
Elektrikçiler İçin İş Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?

Elektrikçiler iş ayakkabısı nasıl olmalıdır sorusuyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Elektrikçilerin iş sırasında karşı karşıya geldiği riskler bakımından bu konunun merak uyandırması son derece mantıklıdır. Zira iş güvenliği ayakkabısı olarak piyasaya sunulan ürünler çoğunlukla fiziksel darbe için donanımlı hale getirilmiştir. Herhangi bir ağırlığın ayak parmaklarına düşmesi yahut tabandan gelecek bir darbe için üretilirler. Oysa bir elektrikçi bunlara ek olarak bir de enerji akımına kapılma riski ile karşılaşır. Son derece ölümcül olabilecek böyle bir durumdan sakınma her elektrik işçisinin doğal hakkıdır. Ne var ki iletken maddeler arasında bu akımdan kaçınma söz konusu olamaz. Dolayısıyla herhangi bir iş güvenliği ayakkabısının sağlayacağı koruma elektriğe kapılarak ölmeyi engellemez. Başta kalp ve beyin olmak üzere pek çok hayati organın işleyişini bozacak bu tür akımlardan sakınmak için özel ürünler vardır. Bu ürünler yalıtkan yani, elektrik akımını iletmeyen özel materyallerle oluşturulmuştur. Elektrikçi ayakkabısı özellikleri gereği içeriğinde metal gibi iletken maddeler barındıramaz. Daha çok kauçuk ve poliüretan gibi elektriğin iletimini engelleyen malzemelerden yararlanır. Bu malzemelerin yalnızca dışta bulunması da yeterli değildir. Yani kauçuk çizmenin içinde bulunan çelik burun koruması ya da ara taban hala büyük bir risk oluşturur. Özellikle kauçuk malzemenin zarar gördüğü durumlarda risk çok daha büyüktür. Herhangi bir sebeple seyrelen yalıtkan malzeme sonunda çelik meydanda kalacaktır. Bu mikroskobik düzeyde dahi olsa risklidir. Çünkü elektrik akımı atom parçacığı düzeyinde gerçekleşir. Göz ile görmenin mümkün olmadığı aralıklardan bile kolayca geçebilir. Özellikle inşa halindeki bir binaya yapılan elektrik aksamı çalışmasında bu büyük risk taşır. Elektrikçi çevrede bulunan molozlarla çizme ya da elektrikçi ayakkabısı aşındırabilir. Anlık gelişen bir kaza, tüm riskli olayların birbiri ardına gerçekleşmesine neden olabilir. Bu sebeple alınan bir modelin tamamen metalsiz olması şarttır. Çoğu metalsiz ürünün açıklama kısmında "metal free” ibaresi bulunur. Bu ibare ürünün elektrikçi tarafından giyilmeye uygun olduğuna delalet eder. İçerisinde metal yoktur olarak Türkçeye çevirmek mümkündür. Buraya kadar söylediklerimizden "kişi kesici ve delici aletlerden korunamaz” anlamı çıkarmayın. Çünkü burun ve orta taban koruması için metale rakip bir başka malzeme daha vardır. Elektrik ayakkabısı için sağlanan fiziksel darbeden korunma plakası kompozittir. Kompozit, özel olarak geliştirilen bir koruyucudur. Son derece dayanıklı olan malzeme tıpkı çelik gibi kesici ve delici aletlerden zarar görmeyi engeller. Plastik bazlı olan plaka, yalıtkandır. Dolayısıyla ucu açık bir kablo ve benzeri bir akım dağıtıcısıyla temas ettiğinde beden sağlığını korur. Üstelik yüzeyde plakaya değin bir aşınma gerçekleşse dahi yalıtımlı olmayı sürdürür. Bu bakımdan bir elektrik ustası çalışma sırasında daima kompozit modellere yönelmelidir.

 

Koruma sağlanması için ayakkabının açıklık barındırmaması da önemlidir. Yani sandalet tipi pencereli modeller aralık kısımlarından risk oluşturur. Özellikle yaz aylarında ihtiyaç duyulan sandalet tipi modeller ne yazık ki elektrikçi için sorun oluşturabilir. Yine ucu bant ve benzeri bir malzeme ile kaplanmamış akımlı bir telden örnek verelim. Bu tel burun kısmına değdiğinde akımı iletmez. Bu noktada sandalet tipi bir kompozit model uygunmuş gibi gelebilir. Fakat elektrikçi iş ayakkabısı her yönü ile korumalı olmalıdır. Yani bu türdeki ürünlerde pencere – aralık kabul edilemez. Ucu açık kablonun ayağın hangi kısmına değeceği belirsizdir. Bu her zaman taban ya da burun olmayabilir. Böyle bir ihtimalde kablonun tene temas etme olasılığı azımsanamaz.

İnsan bedeni su oranı yüksek bir canlıdır. Damarlarımız vasıtasıyla tüm bedenimizi ve iç organlarımızı saran kan sıvıdır ve iletkendir. Dolayısıyla parmak ucundan başlayan bir enerji akımı saniyeler içinde tüm damarları kat edecektir. Bunun neticesinde kalp ritminde bozukluk, organların işlevini yitirmesi yahut duyulan yüksek acı veya ölüm söz konusu olacaktır.

İş ayakkabısı elektrikçi olabilmesi için su geçirmez olmalıdır. Çünkü tıpkı bedenimizde dolaşan kan gibi su da iletkendir. Ayakkabının bir kısmından su girmesi, çarpılmak için davetiye çıkarmaktır. Bunun için alınan ayakkabının WR ibareli olması gerekir. Bu ibare ayakkabının su geçirmez olduğunu söyler. Kimi ürünlerde WRU ibaresi vardır. Bu ibare sıklıkla WR ile karıştırılır. Oysa ki yakın anlamda olsalar da WRU suya dayanıklılık anlamına gelir. Yani su girişi belli pozisyonlarda mümkündür. Dolayısıyla elektrikçi kullanımına uygun değildir. Bilhassa ıslak zeminde çalışan elektrikçiler, kış aylarında açık havada çalışan işçiler, su basma ihtimali olan bodrum ve benzeri yerlerde çalışma gerçekleştiren işçiler kesinlikle WR ürün kullanmalıdır.

Yazlık Elektrikçi Ayakkabısı

Yazlık elektrikçi ayakkabısı seçimi zorlayıcı olabilir. Özellikle sandalet tipi modellerin yasaklandığı bu çalışma grubunda ferahlık hissetmek zor olabilir. Temmuz ve ağustos aylarında hat safhaya ulaşan sıcaklık elektrikçilerin korunaklı modeller içinde konforsuz hissetmesine neden olabilir. Bu durum pek çok işçiye işin bir gereği izlenimini verir. İşçi, işinin doğası gereği ayağının terlemesine katlanmak zorunda olduğunu düşünebilir. Fakat bu yanlış bir düşünce tarzıdır. İmal edilen pek çok çeşitli model, serin kalmaya olanaklıdır. Bunun için işçiler kimi zaman inşaat alanları ve balıkçılarla özdeşleşmiş sarı çizmeleri tercih eder. İçi astarlı ve bacaklardan bol uzanan çizme ayağın hava alması için uygun açıklığı oluşturur. Üstelik PVC ile meydana getirildiği için elektriği de iletmez ve su almaz. Fakat bu tür ürünler daha çok şantiyelere elektrik çekilmek istendiğinde giyilmeye uygundur. Elektrikçi ayakkabısı yazlık modellerde daha gündelik görünümlü modelleri giymek isteyen işçiler de vardır. Bu işçiler daha çok ev içi ve yol çalışması çalışanlarıdır. Elbette onlara hitap edecek kısa ve hoş görünümlü mamullerin de imalatı gerçekleşmektedir. Bu konuda şahsen aklıma ilk olarak Rockwell modelleri geliyor. Çünkü Rockwell’in iş güvenliği ayakkabısı olarak ürettiği tüm modeller istisnasız kompozit. Daha çok spor tasarımlardan oluşan ayakkabılar içinden Neon, Platin WP, Argon gibi markalar oldukça popüler. Söz konusu modeller size fazla genç işi geliyorsa ümidinizi kaybetmeyin. Çünkü Rockwell’in bağlı olduğu Trumar yani Yeşil iş Ayakkabıları’nın bir diğer markası olan Tron da kompozit modeller üretiyor. Trumar tüm zevk beğenilere hitap edebilmek adına Tron markasında daha klasik çizgilere yer veriyor. Bu modeller Odin ve Hector gibi modelleri tercih edebilirsiniz.

Kışlık Elektrikçi Ayakkabısı

Kışlık elektrikçi ayakkabısı yazlık modellerden daha kolay bulunabilir ürünlerden oluşur. Çünkü kışlık modeller doğal olarak su geçirmezdir. Soğuk kış aylarında kar ve yağmur yağışlarının fazla oluşu, üreticileri kışlık bot, çizme ve ayakkabı üretiminde doğal olarak su geçirmez ürünler yapmaya itmiştir. Dolayısıyla işinizin ıslak zeminde olup olmaması ürün seçiminde etkili olmaz. Elbette su seviyesi bir ölçüde belirleyicidir. Zira su seviyesinin kaval kemiğine eriştiği durumlarda çizme seçmek gerekir. Kısa ağızlı imalat ürünlerinde su ayakkabının ağzından içeriye dolacağından bu tür fazla ıslak alanlarda kullanılması doğru olmayacaktır.

Elektrikçi botu ayakkabıdan daha yüksek çizmeden daha kısa ağızlı modellerdir. Kar yağışının olduğu durumlarda giyilmesi en uygun üründür. Soğuk fakat kuru günlerde ayakkabılar daha makulken ıslak günlerde bot en iyi tercih olacaktır. Bu tür ürünler soğuğu başarılı şekilde dışarıda tutar. Ayakta termal bir etki yaratması için astarı sıcak tutacak özel liflerden meydana getirilir. Bağcıklı, cırtlı ve kapaklı modellerde olabilirler. Taban kısmı çoğu kez ayakkabılardan daha kalındır. Yani bot giyen işçinin yerden yüksekliği ayakkabı giyen ile kıyaslandığında daha yüksek olacaktır. Buna ek olarak botların taban kısmında bulunan oluklar daha derindir. Bunun nedeni suyun oluklar arasından akıp gitmesi sağlamaktır. Oluklar kuru kalmaktan çok kaymazlıkla alakalıdır.

İş botu elektrikçi modelleri için önereceğimiz favori model Tron Thor modelidir. Bu model bir elektrikçi botundan beklenen tüm özellikleri gösterir. Öncelikle SRC ibarelidir. Yani tabanı zemini sabunlu olsa dahi kaymaz özelliktedir. Ayrıca deriden meydana gelen sayası da su geçirmezdir. Burun ucunda kompozit koruma mevcuttur. Ayrıca kapaklı tasarımıyla yağan kar ve suyu ayaktan uzakta tutmayı başarır. Yalnızca elektrikçi değil kaynakçı kullanımı için de tavsiye ettiğimiz model özellikle klasik tarza gönlünü kaptıranlar için ideal. 3D air mesh astar ile ayağın hava almasını sağlaması da cabası. Yani su geçirmemesine karşın ayağın sağlıklı ve havadar kalmasını sağlıyor.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.