Göz Koruyucu Seçimi Yaparken Dikkat Edin

Göz Koruyucu Seçimi Yaparken Dikkat Edin

Göz Koruyucu Neden Kullanmalıyız?

Göz koruyucu pek çok riske karşı savunmasız olan gözlerimizi korumak adına geliştirilen ürünlerin genel adıdır. Gözlerimiz; toz, sıvı, ışın ve mikroorganizmalar karşısında kolayca işlevinden ödün verecek narin organlardır. Şuana dek yapılan tüm kameralardan çok daha gelişmiş bir görüşe sahip olan gözlerimizi korumak adına gözlükler, maskeler, duşlar ve solüsyonlar geliştirilmiştir. Günlük yaşam içinde bile kimi zaman zarar gören gözlerimiz tüm bu ekipmanlar ile iş yaşantısının zorlu koşullarına adapte edilmiştir. Pek çok riske gebe olan iş yerlerinde göz koruyucular bulundurmak ve iş güvenliği ekipmanlarını etkin kullanmak bu nedenle çok önemlidir. Fakat bu noktada doğru koruyucu seçimi bir çile haline gelebilir. Zira gözleri korumak adına pek çok ürün piyasaya sunulmuştur. Bu ürünlerden doğrusunu seçebilmek için önce korunma sağlayanacak durumu tespit etmek gerekir. Bunun tespitinin ardından ne tür bir koruyucuya ihtiyaç duyduğumuzu kolayca anlayabiliriz. Riskler şu şekildedir.

  • 1- Sıvı Riskler
  • 2-Fiziksel Darbeler
  • 3-Gaz Riskler
  • 4-Radyasyon Işımaları

Göz koruyucular yukarıda bahsedilen risklere göre seçilir. Örneğin fiziksel darbeler çarpma, çizikler, sıçramalar ve yanıkları kapsar. Bu tür bir korumaya ihtiyaç duyuluyorsa riskin çizik mi yoksa yanma mı olduğu gibi alt özellikleri dikkate almak gerekir. Zira fiziksel darbe erimiş metal sıçramasına karşı ise göz koruyucu olarak kaynakçı modellerine odaklanmak iyi bir fikirdir. Lakin fiziksel darbe sıvı sıçraması ile gerçekleşecekse laboratuvar gözlükleri bu konuda kişilere yardımcı olacaktır. Gaz risklerine karşı ise geliştirilen modeller çoğunlukla sızdırma yapmaz şekilde geliştirilen modellerdir. Tam korumalı modeller de denen bu ürünler riske özel tasarlandığı için sıçrama ya da çarpma gözlükleri ile değiştirilemez. Hal böyle iken genelden özele sıra ile riskleri ve risk çeşitlerini analiz etmek gerekir.

Göz koruyucu donanımlar satın alırken standartlara da dikkat etmek gerekir. Avrupa normlarına göre atanan standartlar ürünün direnç sınırını anlamada kullanıcıya yardımcı olur. Buna ek olarak işlevsiz ürünler ile dolandırılmanın da önüne geçer. Örneğin lazer ile çalışma gösterilen bir ortamda çalışıyorsunuz varsayalım. Böyle bir durumda ürün kataloğunda ya da kulak üstü çubukta EN 207 ve EN 208 standartlarını aramalısınız. Şayet böyle bir ibare olmadığı halde satıcı size bu amaçla gözlüğü satmaya çalışıyorsa anlamalısınız ki dolandırılıyorsunuz.

Göz koruma sağlamak adına yalnızca gözlükler, vizörler ya da siperlikler yoktur. Aynı zamanda kaza sonrasında acil müdahale yapmanız için tasarlanan ürünler de vardır. Bunlar duş / çeşme ya da solüsyon / pano / istasyon şeklinde olabilir. Gözü yıkayarak arındırmayı hedefleyen bu ürünler birer ilaç olmasa da gözü istenmeyen maddeden arındırmak için birebirdir. Hem kimyasal hem de fiziksel risklere karşı başarılı bir koruma gerçekleştirirler.

 

Acil Duşlar & Yüz - Göz Yıkama Çeşmesi Nedir?

Acil duşlar endüstriyel ortamlarda bulunan ve evlerimizde görmeye alışık olduğumuz duşları andıran yıkama sistemleridir. Göz ve yüz için, vücut için ya da bedenin her bir bölgesini kombine yıkamak için geliştirilen modeller vardır. Bu modellerin her biri sanayi ortamında fabrika gibi yerlerde bulunmaya uygundur. Koruyucu giysileriniz ile altına gireceğiniz duş, arındırma için yeterli olacak miktardaki arınık suyu boşaltır. Bu şekilde üzerinize bulaşmış olan tehlikeli madde su akımı ile bedeninizi rahat bırakacaktır. Kullanımı basit, kurulumu kolay, etkili ve koruyucudur. Tipine göre flanşör ya da vana ile monte edilirler. Uzun ömürlüdürler. Buna karşın yanlış monteleme nedeni ile hatalar meydana gelebilir. Şayet montaj alanında yetkin birisi işlemi gerçekleştirmediyse duş aparatları anında ya da zaman içinde zarar görebilir. Fakat bu endişe duyulacak bir durum değildir. Zira akış şalteri, donma önleyici vana ve flanşlı su girişi gibi malzemeler değiştirilebilir durumdadır.

Acil boy duşu yüksekliği fazla bir üründür. Uzun boylu işçilerin kolayca yıkanmasına olanak verecek şekilde yükseltisi fazla olan tasarıma sahiptir. Bu anlamda düşük tavanlı iş yerleri ürün ebatlarını öğrenerek sipariş vermelidir. Ayaklı modellerin düşük tavan yapısına sahip mekanlara sığmaması söz konusu olabilir. Fakat böyle bir durumda endişeye yer yoktur. Zira duvara monte ya da tavana monte boy modelleri, düşük tavanlı yerlerde arınma sağlamaya yardımcı olacaktır.

Ürünler, suya dayanıklı olmalıdır. Zira yapılma maksadı gereği kullanım ömrü boyunca suya maruz kalacaktır. Bu nedenle ana yapım malzemesi olarak ABS, paslanmaz çelik, galvanizli paslanmaz çelik ya da DKP çelikten meydana getirilmektedir.

Acil yüz göz duşu insan fizyolojisi gereği standart özelliklere sahiptir. Misal olarak her bir duş (hangi markanın ürünü olursa olsun) belirlenen ısıda, belirlenen miktarda, belirlenen debi, belirnen sürede su akışı sağlamalıdır. Kornea, iris, göz bebeği, silyer cisim, askı iplikçileri, siklera, retina, optik disk, göz damarları ve optik sinirleri koruma adına geliştirilir. Kısacası gözü bütünü ile koruma altına alır. Bilhassa kornea çizilmelerine karşı duşlar oldukça etkilidir. Çapak sıçralamaları, kimyasal çözelti ve gaz / buharları için koruma sağlarlar. Ürün, bununla da kalmayıp yüzü kaplayan katmanları da korur. Başta epidermis olmak üzere dermis ve hypodernisi de korur.Kimyasal yanıklar, kanamalı çizikler, tahrişler ve alerjik reaksyonlara karşı etkilidir.

Kaynak Maskesi Göz Koruma İçin Yeterli Midir?

Kaynak maskesi farklı ebatlarda ve teknolojik özelliklerle üretilen koruyucu bir donanımdır. İş güvenliği malzemeleri içinde kaynakçı kullanımı amacı ile yer alan maskeler, iş kazaları ve meslek hastalıklarını önleme amacı ile tasarlanmaktadır. Maskenin formu tercihe göre barete monte, baş bantlı ya da elle tutulur şekilde olabilir. Ayrıca maskeler farklı kaynak çeşitleri için de özelleştirilmiş modellere sahiptir. 1012 yılında gerçekleşen 74871 iş kazasından 249’u kaynak çalışmaları sırasında gerçekleşmiştir. Bu, kaynakçılık sırasında maske ve diğer ekipmanların önemini vurgulamaktadır. Buna karşın maske kullanımı için alalade bir seçim yapmak önemli değildir. Satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce kaynak için kullanılacak maskenin mühim birkaç kriteri karşılaması gerekir. Hiç şüphesiz ki bu kriterlerden en önemlisi maskenin ısı izolasyonu sağlayan özel bir malzemeden yapılmış olmasıdır. Kaynak maskeleri çalışma sırasında yüksek ısıya maruz kalacağı için, ısı karşısında bozulmamaları önem taşır. Ayrıca maske camı, zararlı ışınları filtreleme özelliği de göstermeli. Günümüzde yeni çıkan maske modelleri gelişen teknoloji ile donatılmıştır. Kendi kendine kararan maskeler üretilmektedir. Bunların fiyatını fazla bulan ve manuel modellere yönelmek isteyen kişiler şeffaf camın önünde filtreli cam bulunmasına ve bu geçişlerin kolay yapılmasına da dikkat etmelidir. Ayrıca söz konusu camların üzerinde çizik ya da çatlak olmaması gerekmektedir. Herhangi bir deformasyon maskenin ısı karşısındaki dayanıklılığını etkileyecektir. Kaynak çalışması için maske alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da ürünün başa tam gelmesidir. Baş bantlı modellerde gerekli ayarlamanın yapılabilmesi şarttır. Maske başta sağa, sola, öne ya da arkaya oynamamalıdır. Dikkat edilmesi gereken son ve en önemli husus da maskenin ilgili kaynak çalışması için üretilmiş olmasıdır. Zira pek çok farklı kaynakçılık çeşidi vardır. Her birinin ihtiyaç ve riskleri de farklıdır. Tüm bunlar değerlendirilerek çalışmaya uygun bir maske edinmek oldukça önemlidir.

Yüz Vizörü Hangi Durumlarda Gereklidir?

Yüz vizörü şeffaf ya da siyah renkli cam benzeri bir üründür. Maksadı bir koruyucu zırh gibi yüz önüne gelerek güvenlik kalkanı oluşturmaktır. Ebatları tüm yüzü ve boynu kapatacak şekilde tasarlanmıştır. Dayanıklı bir ürün olan vizörün çeşitli maddelere karşı dayanıklı olması beklenir. Bilhassa küçük katı parçalar ve tehlikeli sıvı maddeler için koruyuculuk ön plandadır. Siyah filtreli modellerin tüm bunlara ek olarak zararlı ışınlara da dayanıklı olması beklenmektedir. Bu ürüneler; kaynakçılık, ahşap zanaatkarları, ustalar ve marongozlar tarafından kullanılmaktadır. Filtreler bu meslek gruplarına ve çalışma alanlarına göre şekillenmektedir. Misal kaynak için olan modeller bile farklı kaynak çeşitlerine göre (TIG, MIG, vb.) numaralı şekilde tasarlanmaktadır.

Yüz Siperi ve Vizör Aynı İş Güvenlik Ekipmanı Mıdır?

Yüz siperi esasında vizör ile çok yakın anlamlar taşır. Siperlik de vizör gibi kalkan olması amacı ile üretilmektedir. Baş bantlı olan siperlikler koruyucu kısmı yukarı kalkar şekilde oynar haldedir. Virüs salgınları, laboratuvar çalışmaları, kaynakçılık, ahşap çalışmaları gibi sıçrama riski barındıran alanlarda kullanılır. Farklı dirençlere sahip kapsamlı ve düşük kapsamlı modeller mevcuttur. Vizörden farkı esasında şudur. Vizör bir kalkandır ve monte edilerek kullanılır. Siperlik ise hali hazırda bir banda monte şekilde olan ürünlerdir. Bu ürünler birbirlerine o denli yakın anlamlara sahiptir ki, satıcı firmalar tarafından bile birbirlerinin isimleri ile anılabilmektedir. Bu ürünler halk arasında da sıklıkla karıştırılmaktadır. Bu nedenle edinilen bir siperin herhangi bir ek aparata ihtiyaç duyup duymadığı kontrol edilmelidir.

Braket Nedir?

Braket vizör camının monte edildiği aparattır. Bant şeklinde kafayı saran aparat tek başına kullanıldığında işlevsizdir. Bu nedenle sıfırdan ürün alacak kişiler braketle birlikte camını yani siperliğini / vizörünü de almalıdır. Bu ürünlerde de çeşitlilik mevcuttur. Örneğin kimi modeller barete monte olacak şekilde özel olarak geliştirilmiştir. Kimi modeller ise baş bantlı tasarımı ile doğrudan başa takılacak şekilde dizayn edilirler. Bir kapan gibi tasarımı vardır. Bu kapan tarzı kısımları birbirlerine yakınlaşıp uzaklaşabilirler. Bu tarz bir hareket kabiliyetine sahip olmasının ana amacı ihtiyaca bağlı olarak camın yukarı – aşağı hareket ettirilmesidir. Kullanıcı çalışma sırasında bu iki kısmı birbirine yakınlaştırmalıdır. Çalışma sonunda ise kısımları birbirinden uzaklaştırarak, camı yukarı bakacak şekilde konumlandırmalıdır.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.