Sektöre Göre İş Eldiveni Çeşitleri Nelerdir?

21-03-2020 13:58
Sektöre Göre İş Eldiveni Çeşitleri Nelerdir?

Çalışma hayatı içinde pek çok ekipmana ihtiyaç duyarız. Bu ekipmanlar içinde eldivenler hiç şüphesiz ki büyük bir yer kaplıyor. Bu anlamda iş eldiveni oldukça kapsamlı bir kelime öbeği. Zira ürünün hangi materyalden yapıldığından tutun da hangi sektörde kullanıldığına kadar çeşitlilik gösteriyor. Ürünün en popüler çeşitleri şu şekilde:

Montaj Eldiveni

Montaj eldiveni birleştirme çalışmaları için kullanılır. Bu ürünün en önemli özelliği kavrama ve tutuş performansı bakımından güçlü olmasıdır. Çalışma sırasında ele takılan bu eldivenler, nesneleri / objeleri kavrama açısından fayda sağlar.

El derisi parmak boğumları olsun, parmak ucunda yer alan izler olsun girintili çıkıntılı bir yapıdadır. Ayrıca insan elinden salgılanan ter ve yağ gibi bir takım sıvı maddeler bulunmaktadır. İşte tüm bunlar objeleri çıplak el ile tutarken kavrama ve tutuş performansını güçlendirir. Eldiven gibi yabancı bir cismi elimize giydiğimizde tutunma ve kavrama açısından bize fayda sağlayan bu unsurlara bariyer koymuş oluruz. Bu noktada eldiven ile çalışmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Fakat işlevini başarılı bir şekilde yerine getiren montaj çalışması için tasarlanan eldivenlerde bu söz konusu değildir. Ürünler bu hususlar göz önüne alınarak oluşturulur. Kimi zaman kullanılan materyal kimi zaman da ürünün tırtıklı – kumlu olması ile bu durum giderilir ve ortaya mükemmel sonuç veren işlevsel ürünler ortaya çıkartılır.

Hassas Montaj Eldiveni

Hassas montaj eldiveni hassas çalışmalar için vazgeçilmez birer iş ekipmanı olan bu ürünler genel montaj işlemleri için tasarlanan ürünlerden farklılık gösterir. Ultra ince yapıdaki kaplama materyalleri ile ürün adeta el derisi gibi işlev gösterir. Ayrıntıları hissetmeye olanak tanıyan bu ince yapı, gerçekleştirilen işlemlerdeki başarı yüzdelerini arttırır. Hassas montaj çalışmaları için edinilen bu eldivenler sürücü eldivenleri ile aynı özellikleri gösterir. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olması beklenen ürünlerin kimi modelleri hem hassas montaj hem de sürücü için kullanımı mümkün kılar. Bunlardan en başarılısı hiç şüphesiz ki Elpic ve Tegera imzalı iki modelden oluşur. Elpic markasının ürettiği ürün; Elpic Driver‘dır. Beyaz rengi ile dikkat çeken bu sürücü ve hasssas montaj ürünü, EN 388:4132, EN 407:41XXXX belgelerine sahiptir. Aşınmaya karşı dayanıklı olan model, basit darbelerde yırtılmaz, delinmez. Klasik bir şıklığa sahip ürün hem kadın hem de erkek sürücüler için eşsiz bir parçadır. Sürücü eldiveni olarak da anılan bu ürünlerden bir başkası ile Tegera imzalı bir üründür. Starline Driver X ismini alan ürün, adından da bizlere ipucu vermektedir. Zira driver ingilizce sürücü anlamını taşımaktadır. Driver X’te iki renk kullanılmıştır. Bu renkler siyah ve beyaz olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bilek kısmı büzgülü olan ürün de tıpkı muadili Elpic Driver gibi aşınmaya karşı dayanıklı yapı sergiler. EN 420:2003 + A1:2009 ve EN 388:2016 2011X standartlarını karşılayan ürün standart gerekliliklerini başarı ile yerine getirmiştir. Ürünlerin her ikisi de deri ile imal edilmiştir. Ancak süet dokusu ile tasarlanmıştır.

Hassas montaj eldivenleri hassasiyet gerektiren çalışmalar sırasında kullanılmaktadır. Eldivenin özel yapısı yapılan işin ayrıntılarını mümkün olan en üst düzeyde hissetmenize olanak sağlar. Parmak hareketlerini de benzersiz bir biçimde destekleyen bu modeller kullanıcısına çıplak el rahatlığı kazandırır. Bu da dikkat gerektiren çalışmalarda başarı oranını ciddi biçimde arttırır.

Modeller çoğu zaman deriden imal edilmektedir. Sırçalı keçi derisi ya da yarma dana deri gibi kıymetli materyaller ile oluşturulur. Astarlı ve astarsız modellerin bulunduğu bu kategoride ürünler dikişsiz – çizgisiz olabilmektedir. Ürünlerde herhangi bir dikiş yerinin bulunmaması el konforunu maksimum seviyeye çıkartır.

Bu ürün grubu çoğunlukla standart montaj modellerinden daha ince yapıdadır. Bu hassas montaj çalışmalarında parmak ucu hassasiyetini maksimize eden bir niteliktir. Hassas montaj eldiven kullanımı ile güvenlik, kavrama ve tutunma işlemleri en üst seviyeden sağlar. Özel parmak ucu hassasiyeti ile tüm bu önemli özelliklere ek olarak detaylı hissetme özelliği de kazandırır. Diğer ürün grupları ne denli ince bir yapıya sahip olursa olsun tüm bu fayları sentezleyemez. Bu nedenle ilgili çalışmalarda mutlaka hassas montaj ibareli ürünler tercih edilmelidir.

Eldivenler, yalnızca montaj çalışmalarında kullanılmaz. Ayrıca motosiklet, bisiklet ve ATV gibi araçların sürüşü sırasında da ürünler kullanılır. Sürücü eldivenleri ile hassas montaj çalışmaların sırasında kullanılan ürünler aynıdır. Bu açıdan modeller, pek çok amaca hizmet ederler. Sürüş sırasında kullanımı uygun olan bu modeller kullanıcısına;

  • ·Soğuk çarpması
  • ·El kuruluğu
  • ·El çatlağı
  • ·Kaza sırasında oluşacak sıyrıklar
  • ·Rüzgar kesme
  • ·Eli uygun sıcaklıkta muhafaza etme gibi faydalar sağlar.

Muayene Eldiveni

Muayene eldiveni adından da anlaşılacağı üzere yapılış amacı muayene sırasında hijyenik bir ortam sağlamaktır. Bilhassa ameliyat sırasında takılması zaman zaman ürünün ameliyat eldiveni olarak da anılmasına neden olmuştur. Medikal anlamda kendisine geniş bir yer bulan ürün hastane ortamında kullanılmasının yanı sıra gıda ve laboratuvar – kimya çalışmalarında da yer bulmuştur. Hijyen sağlaması ürünün bariyer görevi görmesinden kaynaklanır. İşlevini anlatmak için bir hasta – doktor örneği verebiliriz. Hastayı muayene etmek isteyen doktor eline bir eldiven geçirdiğinde hastadaki mikropları el yolu ile kendi bünyesine geçirmeye engel olur. Zira eldiven üzerinde 3 gün kadar canlı yaşayabilen virüs ve bakteriler insan eline bulaşmamış olur. Böylece muayene sonrasında doktor eldiveni çıkararak virüs ve bakterileri kendisinden uzaklaştırmış olur. Fakat bu senaryonun bir başka ayağı daha bulunmaktadır. Hastanın açık bir yarası bulunabilir ve doktor eldivensiz muayene gerçekleştirdiğinde elinde bulunan mikrop ve bakterileri hastanın açık yarasına bulaştırabilir. Bunun sonucunda yara enfekte olarak iltihaplanır ve ağrı, ateşe neden olur. Yarada irin meydana gelir. İşte söz konusu eldivenler bu anlamda oldukça faydalıdır. Bu ürünleri üreten en popüler marka Beybi’dir. Beybi markasına ait pudrasız modeller standart siyah muayene eldiveni, mavi muayene eldiveniolabildiği gibi diamond blue (mavi) ve diamond black (siyah) olmak üzere çeşitlenmiştir.

Muayene eldivenleri sıklıkla medikal çalışmalar sırasında kullanılır. Hijyenik çalışmalar sırasında güvenlik açısından kullanılması önemlidir. Zira pek çok bakteri ve virüse ev sahipliği yapan ellerimiz bu tip hassas çalışmalarda enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu durumun önüne geçmek maksadı ile pudralı ve pudrasız modellerin bulunduğu ürünler kullanılmaktadır. Alkol gibi kimyasallara ve mikroorganizmalara karşı koruyucu olan bu ürünler; EN 374-1 :2016 standartını karşılamalıdır. Test Standart için eldivenler, geçirgenlik, nüfuz ve bozulma testlerine tabi tutulurlar. Testi başarı ile geçenler halk sağlığı koruma maksadı ile tüketici ile buluşturulur.

Beyaz, mavi ve siyah gibi renklerde lateks (latex) ya da nitril bazlı üretilebilmektedirler. Lateks alerjisi bulunan kişi sayısının fazla olması, nitril bazlı modellerin çok daha yaygın bir şekilde üretilmesine neden olmuştur.

Muayene eldiven için pudralı ve pudrasız ayrımı söz konusudur. Günümüzde daha çok pudrasız modeller tercih edilir. Bununla birlikte her iki ayrımda da avantajlar söz konusudur. Örneğin pudralı modellerde eldeki ter oluşumu dengelenir. Beyaz renkteki pudra bu ürünlerde eldivenin iç yüzeyindedir. Ürünler, sıvı, kimyasal ve biyolojik ajanlara karşı koruma sağlaması bakımından sızdırmazdırlar. Dolayısı ile uzun saatler süresince kullanıldığında terlemeye neden olabilmektedir. Pudra oluşan bu teri emmeye yarar. Ayrıca ürünün kolay giyilip – çıkarılmasına da neden olur. Bununla birlikte pudralı ürün kullanımı el nemini de emebilir ve elde alerjiye neden olabilir. Pudrasızda ise tüp bebek merkezleri gibi sağlık alanlarında güvenlik oluşturması nedeni ile tercih edilir. Geliştirilen modeller bu ürün grubunun da ele kolay giyilip çıkarılmasına yol açmıştır. Bununla birlikte pudralı ve pudrasız ayrımı sağlamlık gibi durumlarda herhangi bir fark yaratmamaktadır.

Lateks Muayene Eldiveni ile Nitril Muayene Eldiveni Farkı

Nitril muayene eldiveni ile lateks aynı amaç doğrultusunda üretilmektedir. Bundan sebep tüketicilerin kafası karışabilmektedir. Pek çok kişi tercih yapmakta zorlanmaktadır. "Lateks ile nitril farkı nedir?”şeklinde sorular bu doğrultuda sorulmaktadır. Kafaları karıştıran bu ayrımda çok belirgin bir fark bulunmamaktadır. Bununla birlikte nitril modeller latekse bir alternatif olarak piyasaya sunulmuştur. Zira doğal kauçuk olan latekse pek çok kişinin duyarlılığı bulunmaktadır. Alerjiyi ortadan kaldırmak maksadı ile nitril modeller popülerliğini arttırmıştır. Nitril modellerin içinde hiçbir şekilde doğal kauçuk yani lateks bulunmamaktadır.

Lateks içinde alerjiye neden olabilen proteinler oldukça zengindir. Kızarıklık, kaşıntı ve rahatsızlık hissi; bu hassasiyete sahip olan kişilerde mutlaka görülmektedir. Bu nedenle lateks muayene eldivenleri kimi zaman rahatsızlık verebilmektedir.

Fakat nitril ile lateks farkı bu kadar ile sınırlı değildir. Nitril malzemeden üretilen modeller; latekse oranla çok daha dayanıklıdır. Nitril, yırtılma, delinme ve aşınma gibi durumlara karşı daha sağlam bir yapı sergiler. Bu nedenle yalnızca alerjik reaksiyonlar sebebi ile değil; kullanışlılık ve sağlamlık sebebi ile de kullanılırlar.

Her iki modelde de pudralı ve pudrasız ayrımı vardır. Bu ayrım, kişinin tercihine bağlıdır. Konfor açısından ikisi de tercih edilebilir. Örneğin pudralı modeller uzun süreli kullanımda ter emme özelliğine sahiptir. El bilhassa sıcak derecelerde terleyebilir. Sızdırmaz olması bakımından hava da geçirmeyen bu modelde, ter önleme maksadı ile eldivenin iç yüzeyine pudra konulur.

Tıbbi Eldiven

Tıbbi eldiven tek kullanımlıktır. Diğer eldiven çeşitleri gibi tekrar kullanımı mümkün değildir. Bunun ana nedeni, bu ürünlerin steril olmasının gerekliliğidir. Özellikle açık yaralara müdahale ve cerrahi operasyonlar söz konusu olduğunda bu ürünlerin tek kullanımlık olması anlamlıdır.

Mikrop alışverişini kesmesi bakımından hasta bakıcı, doktor ve hemşire gibi sağlık çalışanları tarafından kullanılırlar. Ayrıca dövme ve piercing işlemleri sırasında da sterilizasyon sağlaması bakımından ürün kullanımı yaygındır. Ürünler bir kutu ile gelir. Kutunun kesikler halinde belirtilen oval kısmından ürünleri almak gerekir. Alınmayacak ürünü el ile tutmak önerilmez. Ayrıca yüzük gibi aksesuarların giyme işlemi sırasında elde bulunmaması gerekir. Aksi takdirde ürün deforme olabilir. Bu da steril işlem gerçekleştirmeyi imkansız hale getirir.

Hastane eldiveni tanımlaması bu ürünler için kullanılabilir. Çoğunlukla medikal klinikler ve hastanelerde kullanılması ürünün bu şekilde tanımlanmasına yol açmıştır. Fakat ürün yalnızca tıbbi müdahaleler sırasında kullanılmaz. Virüs kaynaklı salgın hastalıklar sırasında da ürün mikrop geçişini azaltmak maksadı ile kullanılmaktadır. Lakin eldiven ile ağız, burun ve göz gibi organlara dokunmamak gerekmektedir. Ürün kullanımı yalnızda eli temiz tutmaya yarar. Mikrop, virüs ve bakteriler eldiven yüzeyinde tutunur. Bu nedenle yemek yeme, yüze dokunma gibi işlemlerde eldiveni elden çıkarmak gerekmektedir. Ürünlerin tek kullanımlık ömrü olması, çıkarma işlemi sonrasında ele tekrar geçirilmesinin önüne geçer.

Covid-19 gibi bulaşıcılığı yüksek salgın hastalıklar esnasında bu ürünler kullanılabilir.

Ameliyat eldiveni ürüne tanımlanan bir başka isimdir. Takma ve çıkarma sırasında uygulanacak belirli adımlar bulunur. Bilek kısmında sonlanan yerinden tutmak süreçte gereklidir. Eldivenin iç ya da dış yüzeyine doğrudan temas edilmemelidir. Bilekteki şişkin yerinden parmak uçları ile ürünü kavramak yapılacak ilk iştir. Ardından maksimum birkaç hamlede temiz ele ürün giyilmelidir. Çıkarma sırasında da eldivenli el ile diğer eldeki eldiven dış kısmından kavranır. Kavrama sonrasında tek hamlede ürün elden çıkartılır. Temiz ve çıplak el ile diğer eldivenin bilek kısmı parmak uçları ile kavranır. Ürün tek hamlede çıkartılır. Bilek kısmı yapılan işlem sırasında bakteriye maruz kalmadığı için el temiz kalacaktır.

Ürünün kullanım amacına hizmet edip hijyen sağlaması için yukarıda bahsi geçen hususlara dikkat edilmelidir.

Gıda Eldiveni

Gıda eldiveni nitril ya da vinil olabilmektedir. Çoğunlukla mavi renkte olan bu ürünler esasında yukarıda bahsettiğimiz steril ürünlerle aynıdır. Renge göre ayrımlar yazılı olmayan kurallar dahilinde kimi zaman tercih edilmektedir. Tek kullanımlık olan bu ürünler ince yapısı ile konforlu kullanım sunar. Bıçak ile kesme ya da hamur yoğurma gibi işlemler sırasında tıpkı çıplak el ile çalışılıyor rahatlığı sağlar. Gıda maddesi toplama, ayıklama, yıkama, servis etme ve pişirme – hazırlama sırasında kullanılır. Çoğunlukla iş yerlerinde tercih edilen bu ürünler ev kullanımında pek sık kullanılmaz.

El, yapısı gereği doğal bir sebum tabakasına sahiptir. Yağ formundaki doğal vücut sıvısı elde sürekli bulunur. El yıkama işlemi ile belli bir süre el bu yağdan arındırılabilir. Fakat bir süre sonra tekrar yağ salınımı başlayacaktır. Bu, yemek hazırlama ve servis etme gibi işlemlerde özellikle önem teşkil eder. Gıda eldivenleri özellikle bu alanlarda kullanılmalıdır. İnsan vücuduna herhangi bir olumsuz etkisi bulunmayan doğal sebum tabakası, kimi kişilerin ağız yolu ile vücuduna almak istemediği bir şeydir. Avuç içlerindeki ter ve tırnak – parmak arasındaki olası kirleri de bu ürünler gıdalardan uzak tutmaktadır.

Eldivenlerin sağ ve sol tek ayrımı bulunmamaktadır. Yani her bir eldiven hem sağ hem de sol ele giyilebilir. Standarttır. Bir kutu içinde gönderilen ürünler duruma göre tek ele ya da çift ele giyilebilir. Ayrıca işletmelerde para alışverişi sırasında sağ ele giyildiği de sıklıkla görülmektedir. Bunun nedeni para gibi, elden ele dolaşan ve son derece mikrobik olan nesneden hastalık kapmayı önlemektir.

PU Eldiven (Poliüretan)

PU eldiven isim babası poliüretan tıpkı nitril gibi yapım materyalidir ve iş güvenlik malzemeleri içinde bu materyalden yapılma pek çok çeşitte ürün bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve konu ile alakalı olan elbette eldiven. Bir diğeri ise ayakkabıdır. Ayakkabı alt tabanlarında bu ürünere bolca yer verilmektedir. Bunun nedeni materyalin esnek, kaymaz ve dayanıklı yapısıdır. Oldukça önemli bir kişisel koruyucu ekipman olan eldivenler de tıpkı ayakkabılar gibi esnek ve dayanıklı olmalıdır. Bu sebeple ürünü tasarlarkan poliüretan madde kullanmak yaygın gözükür. Tutunma ve kavrama açısından en az nitril seçenekleri kadar başarı olan materyal bu anlamda montaj çalışmaları için de sıklıkla kullanılır. Delinmeye ve kesilmeye karşı dayanıklı olması, ürünlerin uzun ömürlü olmasını da sağlamıştır.

Bu alanda üretim yapan başlıca markalar şu şekildedir; NM Safety, Starline.

İş eldiveni PU ham maddesi PU olan eldivenlerdir. Bu madde çoğu zaman daldırma tekniği ile dikişsiz olarak ürün üzerine gerçekleştirilir. Pek çoğu parmakları ve avuç içini kaplayacak şekilde bulunur. Köpüksü bir formda olan doğal poliüretan sarımsı bir renktedir. Ayakkabı tabanlarında da kaymaz olması bakımından kullanılır. Aynı özellik nedeni ile montaj çalışması gerçekleştirmede kullanılacak eldivenlerde de tercih edilir. Ham maddenin sahip olduğu özellikler, kaplama malzemesi olarak kullanılan poliüretanı gruplandırma içinde önemli bir yerde konumlandırmıştır. Bu malzeme ile kaplı olan ürünlerin en önemli özelliği tutunma ve kavramadır. Bilhassa sıkma, sıkıştırma gibi tutunma gücünün önemli olduğu çalışmalarda fayda sağlar. Bu amaç doğrultusunda montaj çalışanları sırasında kullanıma uygundur. PU iş eldiven sahip olduğu aynı özellik nedeni ile kargo ve depolama çalışanları tarafından da kullanılır. Çıplak el ile karşılaştırıldığında nesneleri çok daha sıkı bir şekilde tutar. Ayrıca herhangi bir düzleme dayanma halinde kullanıcının kaymasını da önler. Bu yönü ile yüksekte çalışma gösteren işçiler tarafından da tercih edilir.

Eldivenin bir başka önemli özelliği de sağlam yapısıdır. Bu yapı, ürünün EN 388 standardını karşılayarak Avrupa normlarına uygun hale gelmesini sağlamıştır. Ürünün standart açıklamaları kısmında parantez içinde ifade edilen kısmı dayanımını belirtmektedir. Sırası ile aşınma, kesilme, yırtılma ve delinme karşısındaki başarı dereceleri belirtilmiştir. Bu rakamların yüksek olması eldivenin ilgili deneylerdeki başarı seviyesini simgeler. Yüksek rakamlar yüksek başarılara işaret eder. Her ne kadar başarı seviyeleri farklılık gösterse de tüm poliüretan eldiven dayanıklıdır. Bu nedenle düzenekli makinelerin kullanıldığı alanlarda kullanılabilir. Mekanik tehlikelere karşı koruyucudur. Bu nedenle de endüstriyel sanayi çalışmalarında geniş bir portföye sahiptir. Kesici ve delici yüzeylerdeki etkinliği yatay ve dikey kesiciler ile test edilmiştir. Bu anlamda bu tarz nesnelere karşı dirençli olduğu bilinmektedir. El yüzeyini kanama riski yüksek yaralanmalardan sakınır. Bu anlamda iş güvenliği malzemesi olarak kullanılmaktadır. Deri sıyrıkları, derin kesikler, el yüzeyinde oluşan delinmeler ve kanamalara karşın etkin ürünlerdir. Çoğu zaman nitril kaplama olmayan kısımları örgüdür. Bu, çalışma gerçekleştiren kişide doğal olarak gelişen terin rahatsız edici etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Kişinin en çok terleyen kısımlar olan avuç ve parmak aralarında hava akışını başarılı şekilde sağlar.

Poliretan iş eldiveni yağa karşı dirençlidir. Yağ kaplı nesneler ile gerçekleştirilen çalışmalarda emici ve kaygan özellik sergilemez. Gres yağı, bitkisel ve hayvansal yağlar ile yapılan çalışmalarda etkin çalışma gösterir. Bu sebeple de petrol çalışmaları, araç tamiratı gibi sektörlerde kendisine geniş yer bulur. Çok amaçlı kullanımı ile tüketicinin favori ürünleri arasında olan poliüretan modellerin bu özelliği pek çok modelde bulunmaz. Kimi modeller ıslak ortamlarda da mükemmel sonuç çıkarır. Mermer kesim işlemleri gibi doğrudan su ile temas halinde olunan çalışma yerlerinde bu özellik altın değerindedir. Zira pürüzsüz bir yüzeye sahip olan mermer, bir de sıvı ile temas edecektir. Bu, mermeri kavramada kişiye zorluk çıkaracaktır. Eldivensiz şekilde gerçekleştirilen bu tür çalışmada mermerin eller arasından kayması mümkündür. Bu tarz bir kaza hem işe hem de işçiye zarar verme olasılığı yüksek bir kaza çeşididir.

Poliüretan iş eldivenleri çoğu modelde yalnızca kuru ortamda kullanıma uygundur. Özellik açıklamaları kısmında ilgili belirtme bulunacaktır. Çalışma koşullarına göre eldiven seçimi bu nedenle oldukça önemlidir. Her ne kadar ıslak – kuru ayrımı modeller arasında söz konusu olsa da tüm modellerde geçerli bir özellik söz konusudur. Bu özellik, esnek yapıdır. Kalın, ince ve ultra ince kaplama şekillerinin hepsinde köpük poliüretan sayesinde eldivenler elastiki özellik kazanır. Çalışma sırasında işçinin konforu bu şekilde yüksek seviyelere taşınır. Parmak hareketlerinin önem kazandığı çalışmalarda elastik özelliği önemlidir. Ayrıca yırtılmaz olmasını da bir noktada elastik olmasına borçludur. Esneme eşiğinin yüksek olması gerilme anında bütünlüğünü korumasına neden olur. Yani elastikiyet; yalnızca tüketiciye rahat bir çalışma sunmakla kalmaz. Aynı zamanda mamulü uzun ömürlü ve dayanıklı da kılar.

PU eldiven fiyatları olarak da piyasada başarıyla yer alır. Zaten ürünün hükumet tarafından risk taşıyan çalışmalarda kullanılması şart koşulmuştur. Nedeni, geçimlerini sağlamak adına çaba sarf eden işçileri korumaktır. Zira çalışma sırasında gerçekleşen yaralanmalar, iş hayatında sık görülen durumlar arasındadır. Bu yaralanmalar düşük, orta ve yüksek tehlike olarak sıralandırılabilir. Sıyrıklar, düşük tehlikeye sahiptir. Buna karşın orta ve yüksek tehlike grubundaki yaralanmalar kanama ve kalıcı hasar ile sonuçlanmaktadır. Kesilen uzuvlar acil müdahale ile kimi zaman yerine dikilebilir. Buna rağmen iz kalması olasıdır. Doku kaybına neden olan bu tür yaralanmalar kişinin hayatı boyunca bu elim olayın bir hatırlatıcısı olan yara izleri ile sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda his kaybı da görülmektedir. İlgili bölgedeki sinir uçlarının hasar görmesi nedeni ile oluşur. Bağ ve kas dokunun zarar gördüğü durumlarda kişinin parmak ve el hareketleri kısıtlanabilir. Bu da uzun vadede maddi kayıplara yol açar. Kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.

PU eldivenler EN 420 standardını da karşılamalıdır. Üzerinde gerekli marka, model ve standart bilgileri yer almalıdır. Eli tümü ile korumalıdır. Bu anlamda koruyucu eldiven niteliği kazanabilmektedir. Ayrıca kullanıcının ürün ile rahat etmesi de gerekmektedir. Bu hususta beden ölçü tablosunun dikkate alınması gerekmektedir. Bu olaya dikkat etmek, ürün muvaffakıyetini de olumlu yönde etkiler. Zira streç halde eli sarmaması halinde başka iş kazalarını doğurabilir. Kesici ya da delici bir alet ile çalışma gösterirken eldivenin elden kayması risk oluşturur. Beklenmedik bir anda elden sıyrılan eldiven işçiyi panikletebilir. İşçinin dikkatini dağıtabilir. Çalışma gösterilen mekanik alete eldivenin sıkışması söz konusu olabilir. İşçinin genel konforunun da bozulması böyle bir durumda kaçınılmazdır. Tüm bunlar ışığında orta parmak ölçüsü ve avucun hatay ölçüsü alınmalıdır. Bu ölçüler baz alınarak ürünler; 7, 8, 9, 10 ya da 11 bedenlerinde seçilmelidir.

Nitril Eldiven

Nitril eldivenoldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çalışma alanlarının başlıcaları şunlardır; yapı, bina inşa, tamir, bahçecilik, tarım, hayvancılık, genel amaçlı işler… Bu listeyi daha fazla uzatmak mümkündür. Zira nitril eldivenler montaj eldivenlerinin de yer aldığı kategoriyi oluşturur. Nitril burada ürün yapımında kullanılan bir maddedir ve kategoriye ismini verir. Kaplama şeklinde eldivenlerde gördüğümüz bu ürün aynı zamanda bir üst başlıkta yer verdiğimiz muayene için olan türlerin de materyal babasıdır. Kısacası daha fazla güç, kuvvet isteyen işlerde; ultra ince, normal kalınlık gibi çeşitliliklerle yarım ve tam kaplama olarak önümüze çıkar. Fakat hastane ortamları için oluşturulan modeller kaplama değil ana yapım malzemesi olarak el koruyucu ürünlerde karşımıza çıkar.

Kategoride pek çok farklı marka üretim gerçekleştirmektedir. Ürünlerin satışının fazla olması buna neden olmuştur. Starline, Beybi ve Kaanflex bunlardan başlıcalarıdır. Starline, zaten üretimini gerçekleştirdiği tüm iş malzemeleri – ekipmanlarında yüksek kaliteli ürünler üretmiştir. Nitekim Beybi de bu şeklilde kalitelidir. Kaanflex yeni çıkan fakat kalitesi ile sektörde kendisine sağlam bir yer edinen yerli bir markadır. Bunlarda ön plana çıkan başlıca modellere buradan ulaşabilirsiniz.

Nitrile eldiven örgü model üzerine kaplama şeklinde gerçekleştirilir. Kaplama materyali olan nitril, doğal bir bileşiktir. Petrol bazlı olan yapısı akrilonitrille kopolimerizasyonu ile oluşur. Nötür maddedir. Çapraz bağlı bir filmdir. "–C=N" fonksiyonu ile ifade edilir. Yapay kauçuk olan lateksin ve ısıplastik olarak anılan termoplastiğin ana bileşenlerindendir. Tüm bu terimler ışığında endüstriyel kullanımda yeri olan nitril, koruyucu eldiven çalışmalarında fayda sağlaması bakımından tercih edilir. Bu maddeden oluşturulan eldivenler iki ana grupta incelenir. Bunlar gıda ve muayene için kullanılan eldiven grubu ve genel amaçlı işler için kullanılan eldivenlerdir. Grubu ne olursa olsun, koruyucu eldivende ham madde olarak kullanılan nitril, sahip olduğu eşsiz özellikler ile pek çok varyasyonunu arka planda bırakmıştır.

Nitril eldivenler lateks ve kauçuk modellere bir alternatif olarak geliştirilmiştir. Konfor, dayanıklılık ve elastikiyet açısından alternatiflerinden çok daha başarılıdır. Elastikiyet eşiği tipik limit olarak diğer varyasyonlarından 500 kat daha kuvvetlidir. Elastiki olması, ürün dayanıklılığını da doğrudan etkilemektedir. Aynı gerilme kuvveti kauçuk üzerine uygulandığında esneklik seviyesi, nitrile oranla %500 daha az olduğu için kauçuk eldiven parçalanacaktır. Dayanıklılık yalnızca yırtılma üzerine değildir. Nitril kaplaması bulunan ürünlerin kesilme ve delinme dirençleri de çok daha fazladır. Yoğun yapılı kaplama materyali, genel mekanik çalışmalarda çok amaçlı kullanılmasını mümkün kılmıştır. EN, ISO ve CE standartlarında ilgili maddelere hizmet etmesi beklenir. Derecelendirmesi standartın devamında çoğunlukla parantez içine alınarak ifade edilir.

Nitril eldiven modelleri seçmek dikkatin şart koşulduğu bir iştir. Hassas davranılması gerekir. Zira her bir modelin ön plana çıktığı belirli özellikler vardır. Bu özelliklerin ihtiyaçlarla eşleşmemesi ekipmanı önemsiz kılacaktır. Eğer bir firma / işletme bünyesinde çalışma gösteriliyorsa bir bilene danışmak iyi bir fikirdir. Firma bünyelerinde hükümetin varlığını zorunlu tuttuğu güvenlik elemanları vardır. İş güvenliği uzmanları veren bu elemanlar hangi koşullarda hangi ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtir. Seçim hakkında kafa karışıklığı yaşayan kimseler bu noktada yardım almaktan çekinmemelidir.

Eldiven modelini seçecek kişi kişisel çalışmalarda kullanmak üzere bir el koruyucu edinme amacında da olabilir. Bu durum ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu noktada kişinin danışabileceği herhangi bir yetkili bulunmamaktadır. Bu noktada ürün açıklamalarından faydalanmak gerekir. Açıklama kısmında belirtilen hususları çalışma koşulları ile eşleştirmek, model seçecek kişiye kolaylık sağlanacaktır. Netlik kazandıracaktır.

Poliüretan Eldiven – Nitril Eldiven Karşılaştırması / Farkları

Poliüretan da tıpkı nitril gibi bir kaplama materyalidir. Her iki materyal de EN 420 ve EN 388 kapsamına hizmet eder. İkisi de aşınma, kesilme, yırtılma ve delinme açısından tetkik edilir. Mekanik çalışmalarda kullanılmak üzere alınacak eldivenlerde seçim yapacak kişi bu noktada kafa karışıklığı yaşayabilir. Poliüretan eldiven ve Nitril eldiven farkı araştırmaya değer bir konu haline gelebilir.

Poliüretan da nitril de kavrama ve tutunma açısından kuvvetlidir. Bununla birlikte poliüretan kaplaması bulunan ürünler daha hassastır. Hissiyat bu madde ile meydana getirilen ürünlerde daha fazla ön plandadır. Hassas mekanik işler için daha uygundur.

Nitril ise daha kalın yapılı yoğun bir kaplama materyalidir. Çalışmalarda el hissiyatı poliüretana nazaran çok daha azdır. Genel mekanik işler için daha uygundur.

Nitril Eldiven Çeşitleri

Nitril eldiven çeşitleri olan bir el koruyucudur. Kullanım sırasında kullanıcısına tanıdığı ayrıcalıklar ve kullanım alanları, çeşit belirlemede etkin rol üstlenir. Çeşitler içinde en çok tercih edilenler tam kaplı ve köpük nitril olanlardır. Her çeşidin kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu noktada kullanıcı tüm çeşitlerin genel özelliklerini dikkatlice araştırmalıdır. İhtiyacını karşılayacak bir eldiven tahsisi, doğru çeşit seçimi ile gerçekleşecektir. Örneğin; kişi elin hem üst hem de avuç kısmını risk altına sokan bir işte çalışıyor diyelim. Dar ve dikey bir bölmede tamirat yaptığını düşünelim. Bu noktada elin her bir noktasını korumak adına tam kaplı bir model tercih etmesi mantıklı olacaktır.

Tüm çeşitlerin listesi aşağıda açıklamaları ile birlikte yer almaktadır.

Köpük Nitril Eldiven

Köpük nitril eldiven köpük formu ile yalnızca nitril olan çeşitlerden ayrılır. Köpük nitril içeriğindeki zenginlik ile EN 420 ve EN 388 Avrupa normlarına ek standartlara da hizmet eder. Daha kapsamlı bir teknoloji ile geliştirilirler. Bu çeşitte yer alan eldivenler çoğunlukla termal tehlikelere karşı daha etkin koruma sağlar. EN 407 kapsamında ısı yalıtımı sağlar. Ayrıca nesnelerde bulunan ısı transferini de önemli şekilde geciktirir. Bu, sıcak metal gibi maddelere dokunmak zorunda kalan çalışanlar için bir avantajdır. Zira sıcak nesneden ele ısı alışverişi köpük nitril bariyer sayesinde kısıtlanacaktır. Dayanıklılık ve esneklik açısından da oldukça geniş bir yeterliliğe sahiptir. Kalın yapısı ile çoğu zaman daldırma tekniği ile gerçekleşir. Köpük nitril eldivenler tam kaplama formu ile kullanıma bağlı deformasyonlar daha az görülür. Boşluklu yapısı ile yumuşak bir dokusu vardır. Köpük olması bakımından hava geçirgen özelliği ön plandadır. Elleri kelimenin tam anlamı ile nefes aldırır. Bu da kullanıcının eldiven kullanım süresini uzatması halinde avantajlıdır. Terlemeye yönelik sağladığı bu avantaj kendisini en çok parmak arası kısımlarda ve avuçta hissettirir. Sıkı bir örgü şekilde elastik astarı ile çoğu model eli bütünüyle sarıp sarmalar. Kullanıcı hüneri bu modelde ön plandadır. Tıpkı poliüretan gibi hassas bir his geçişi sağlar. Bu anlamda kullanıcı hassas mekanik işlemlerde ürünü kullanabilir.

Köpük nitril iş eldiveni hava geçirmesine karşın sıvı geçirmez. Sızdırmazlık testine tabi tutulan model ıslak ortamda mükemmel sonuç verir. Ele ortamdaki sıvının bulaşmasını %100 performans ile gerçekleştirir. Kullanıcıyı çok daha rahat hissettirir. Geçirgenlik testi yalnızca su ile sınırlı değildir. Eldiven aynı zamanda gres yağı gibi zorlu maddeler ile de başarı çıkmaktadır. Hayvansal yağlar ve bitkisel yağlar için de istenilen sonucu eksiksiz olarak verir. Petrol ve türevlerine karşı dirençlidir. Bu maddeler ile karşı karşıya geldiğinde kaplama yüzeyinden (tam kaplama ise) eldiven içine bulaşma olmaz. Söz konusu yağlar yüzey dışında kalır. Emme yapmaz. Ayrıca bu maddeler ile temas halinde sahip olduğu dayanıklılık ve işlevsellik özellikleri de muhafaza edilmeye devam eder. Köpük nitril iş eldivenleri bu maddeler ile karşı karşıya geldiğinde yüzeyde kaymaz. Yüzey ne denli pürüzsüz olursa olsun sonuçlar tatmin edici olacaktır. Ayrıca bu maddeler ile temas halinde dayanıklılık ve esneklik özellikleri de muhafaza edilecektir. Bunun nedeni nitrilin bileşenlerinin petrol bazlı olmasıdır. Yağlı bir yapıya sahip olan ham madde kendi bileşenleri tarafından hiçbir şekilde hasar görmez. Güçlü herhangi bir zarar gelmez.

Kimyasala karşı koruyucudur. Alkol gibi belirli kimyasallar ile eldiven kullanırken temas edilebilir. Çıplak elde olduğu gibi kuruluğa neden olmaz. Yakıcı etkisini göstermez. Söz konusu maddeler; pürüzsüz ve yumuşak yüzeyi üzerinden akar, gider. Bu noktada kolay temizlenebilir olması da avantajın sağlar. Akış sonrası yüzeyde kalan minimal kalıntılar gayret sarf etmeden arındırılabilir.

Mavi Noktalı Nitril Eldiven

Mavi noktalı nitril eldiven özellikleri şu şekildedir. Mavi noktalı olarak bilinen bu eldivenlerin avuç yüzeyinde nitril bulundurur. Mavi renkteki küçük nitril noktaları bu ürün grubuna ismini verir. Daldırma dışında gerçekleştirilen nitril kaplama işlemi daha ayrıntılı bir imalat sürecine sahiptir. Damlacıklar halinde ürünün avuç kısmı (parmaklar dâhil olacak şekilde) nitril kaplıdır. Bu modelin avantajı nitrilin tüm yüzeyi kaplamamasıdır. Boşluklar halinde yüzeyde bulunduğu için sıkma ve bükme gibi el hareketlerini daha konforlu hale getirir. Kaymazlık seviyesi daldırma modeli ile hemen hemen aynıdır. Bununla birlikte kullanım sırasında nitril kaplama kısım daldırma yöntemi ile kıyaslandığında daha kolay dökülme yapabilir. Dökülme oluştuğu için tutunma ve kaymazlık özellikleri yitecektir.

Tam Kaplı Nitril Eldiven

Tam kaplı nitril eldiven her yüzü nitril kaplama olan ürünlerdir. Çoğu model (köpük olsun ya da olmasın) avuç ve parmak kısımlarını örtecek biçimde örgü yüzeye kaplanır. Bu modeller de ise durum çok daha farklıdır. Bu çeşitte parmaklar çepeçevre nitril kaplamadır. Ayrıca elin üst yüzeyi de tıpkı avuç kısmı ile nitril ile kaplanır. Bu modellerin kaymaz özelliği üst kısımda da sürer. Çoğu model pamuk astar ile desteklenir. Bilek hariç tüm kısım hafif parlak yapıdaki nitrile bulanmış durumdadır. Farklı renklerde karşımıza çıkabilir. Bununla çoğu zaman sarı, turuncu ve siyah renktedir.

Bilhassa tırmanış sırasında kullanılır. Bunun dışında risk oranı daha yüksek aşındırıcı işlerde tercih edilir. Düzenekli makinelerin daha yoğun olduğu ortamlarda da geniş bir kullanım ağına sahiptir.

Light Nitril Eldiven

Light nitril eldiven hafif ürünlerdir. Nitril kaplama tabakası diğer çeşitlere oran ile daha incedir. Tam kaplama ya da yarım daldırma modellerinden oluşabilir. Beybi ve Universal gibi köklü markalar bu ürünlerden ortaya çıkarmaktadır. Bu çeşitler ince yapısından ötürü çok daha hissidir. Dokunma sırasında ayrıntıları fark etmek daha kolaydır. Hafif işlerde kullanılması uygundur. Düşük risk barındıran yerlerde yoğunluklu olarak karşımıza çıkar. Tüm yüzeyi kaplaması bakımından kaydırmazlık yönünden kalınlar ile eşittir. Bununla birlikte ağır işlerde kullanılması durumunda kalınlara oranla daha kısa ömürlüdür. İş güvenliği malzemesi olarak satışa sunulur. Yapısının ince olması el hareketleri sırasında avantaj sağlar. Parmak bükme gibi işlemler kalınlara nazaran daha kolay şekilde gerçekleşir.

Nitril Muayene Eldiveni

Nitril muayene eldiveni esasında başlı başına ayrı bir eldiven kategorisidir. Tıbbi çalışmalar için uygundur. Gıda materyallerinin hasadı, yıkanması ve kesilmesi gibi işlemlerde kullanılabilir. Doğal kauçuk içermemesi bakımından hipo alerjeniktir. Nitrilin 500 kat daha esnek yapıda olması, lateks yerine kullanılmasına neden olur. Tek kullanımlıktır. Buna karşın lateks ve vinil ile karşılaştırıldığında daha uzun ömürlüdür. Herhangi bir objeye takılma yapması halinde yırtılma ihtimali çok daha azdır. Maliyeti düşüktür. Nötr bileşendir. Bununla birlikte sentetik nitrilden oluşmaktadır. Pudralı ve pudrasız varyasyonları bulunmaktadır. Çoğunlukla mavi, beyaz ve siyah renklerde üretilir. Modeline göre hassasiyet ve tutunma dereceleri farklıdır. Tırtıklı yapı sergileyen modelleri tutunma açısındana daha muvaffaktır.

Sarı Nitril Eldiven

Sarı nitril eldiven en çok satışı gerçekleşen çeşitler arasındadır. Esasında bir modeldir. Sarı renkte olması, işçiler ile eşleşmesine neden olmaktadır. İnşaat alanlarında yoğunluklu olarak tercih edilir. Kalın yapıdadır. Bu sebep ile metal ve taşlar ile işlem görülen şantiye alanlarında sevilen bir çeşittir. Aşınma yönünden oldukça başarılıdır. Bunu kalın yapısına borçludur. Bununla birlikte kalın yapı dokunma karşısında parmak uyarımı daha az etkilenir. Bu, yük taşıma ve inşaat işçileri için bir avantajdır. Peyzaj gibi bahçe bakım çalışmalarında da kalın ve yoğun yapısı ile ön plandadır. Diken batmasına karşı etkin koruma sağlar. Benzer şekilde kesici ve delici iş ekipmanlarına karşı da oldukça koruyucudur.

Nitril İş Eldiveni

Nitril iş eldiveni çalışmaların daha verimli geçmesini sağlar. El yorgunluğunu önemli ölçüde azaltması, ağır işlerde kullanılmasını mümkün kılar. Bilhassa köpük modellerin hem ıslak hem de kuru ortamda işlev görmesi olağandır. Bu noktada kullanıcının gayreti yalnızca yapılan işe harcanmış olur. Bu da verimi doğrudan pozitif yönde etkiler. Sıvı, yağ, darbe, kesik, aşınma ve delik direnci yüksektir. Bu anlamda çok amaçlıdır. Pek çok riski malzemenin bir arada olduğu çalışma alanlarında ürün değişime duyulan ihtiyacı azaltır.

Örgü modellere ev sahipliği yapar. Örgünün yoğunluğu modelden modele ve sahip olduğu özelliklere göre değişkendir. Bununla birlikte örgü kısım üzerine denk gelen nitriln, kapsam kapsamdır. Yani kimi modeller tam kaplama ile tam koruma sağlar. Kimi modeller ise yalnızca parmak ve avuç kısmını kapsar.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.